Archive for category Skrivövningar

Skånsk vår

Landskapet är ett lapptäcke av bruna och grå nyanser – med en och annan snöfläck som envist klamrar sig fast vid den frusna jorden. Förra året försvann slutligen de sista delarna av den kastanjeallé som vaktat nedfarten till mitt föräldrahem under mer än hundra år. De väldiga träden har efterlämnat ett tomrum som deras späda efterföljare inte förmår fylla ut. Varje gång jag återvänder reagerar jag på att dessa ständigt närvarande jättar inte längre är en naturlig del av omgivningen – fastän jag inte bott hemma på mer än tio år blir det denna förändring som får mig att inse att livet på gården inte stannar upp när jag inte finns där.

I köket möts jag av pipande gässlingar som iakttar familjens aktiviteter från en halmklädd låda. Den senkomna våren gör det omöjligt att ha dem ute i det kalla stallet och årets första kull får därför dela bostad med sina skötare och framtida bödlar.

Gässlingar

Mitt pojkrum har gradvis blivit mer och mer förvaringsrum för mystiska lådor, elektronik och böcker – säng och skrivbord finns numera uppe i Linköping och min gamla tv pensionerades för många år sedan. Kvar finns ett par skeva vita IKEA-skåp som bland annat rymmer ett antal glasskartonger med flintastenar, pärmar fulla av teckningar och diverse krimskrams förfärdigat under slöjdlektioner och pysseldagar. På en fåtölj syns Lufsen och Tvättis (som egentligen är en lemur och inte en tvättbjörn – en distinktion som jag inte var medveten om när jag var sex år) sönderkramade gosedjur och hjältar i en omfattande serieproduktion – med många drag lånade ifrån Kalle Ankas värld.

Jag får uppdraget att inhandla potatis och står i hallen och tvekar inför utbudet av stövlar, udda vantar, urtvättade mössor och avlagda ytterplagg. Slutligen bestämmer jag mig för en fiberpäls med stor ficka på framsidan, ett par slumpmässigt utvalda gummistövlar och en färgglad luva designad för en medelålders kvinna som inte räds starka färger. Vandringen genom min barndoms landskap till den vagn där olika sorters potatis erbjuds till den som är villig att betjäna sig själv är inte särskilt lång. Ändå har nya hus tillkommit och nya människor ersatt tidigare generationer. Idag bor människor i min egen ålder – ibland yngre – i flera av husen och de som stannade kvar har gradvis gjort anspråk på gårdar, företag och livsutrymmen. Jag värmer mina händer i fiberpälsens stora ficka och låter fingrarna vandra över den skatt av krokiga spikar, avbrutna borr och udda plastbitar som döljer sig i de illa kartlagda djupen.

Min triumferande återkomst med inte mindre än två olika sorters potatis får inte det erkännande som den förtjänar och jag får snart nya uppdrag. Nu är det en gammal eldningstunna – tillverkade av en av halvan av en kasserad oljetank – som ska tömmas på åtskilliga lager av aska, bränd plast och förvriden metall för att det ska bli plats för nya generationer eldar. Jag och pappa arbetar snabbt och effektivt och snart är det mesta borta. Efter att ha släpat undan delarna av en granstam sätter vi oss ner på en rulle fårnätsrulle för att kontemplera kring tillvaron. Pappa berättar om storslagna segrar mot fientliga grupper av växtlighet och kommande offensiver som står för dörren – vad vi ska göra med vårt byte är dock mindre tydligt och det är uppenbart att det handlar om ett evigt krig mot gran, björk, bok, al och diverse sly. Trädens själva asymmetri och anspråk på åkermark och gärden tycks vara orsak nog för återkommande kampanjer.

Mamma avbryter vårt samtal genom att meddela att det är dags för mat och merparten av familjen samlas i matrummet – den del av huset som har skevast golv och där den som sitter högst kan blicka ner över oss andra som om hen vore en kunglighet. Mycket är sig likt – mycket är förändrat. Utanför husväggarna breder det skånska vinterlandskapet ut sig – mer kuperat än fördomsfulla utbölingar gärna tror – insvept i sin gråbruna mantel och med långsamt tinande leder – obekymrat om mänskliga funderingar kring tillvarons mysterier.

Om farmor

- Jag vet inte, jag vet inte uppmuntrar hon som ett mantra.

Ändå vet hon. Hon kanske inte går lika bra som förr och hör dåligt gör hon också – ändå vet hon allt som sina grannar och kan spåra dem och deras livsöden flera generationer tillbaka. Jag tappar snabbt bort mig i ett virrvarr av släkter, gårdar och udda personligheter. Hon har diskuterat eurokrisen med en gammal lärare och båda är oroliga för hur det hela ska sluta.

Farmor påstår att allting gått utför efter 85 och att livet lika gärna kan ta slut nu. De flesta konversationer inleds med en redogörelse för de senaste krämporna, motgångarna och problemen. Samtidigt är hon full av livsglädje och vitalitet. De vattniga ögonen blickar nyfiket ut mot världen, tidningen läses noggrant och aktuella samhällsproblem dissekeras.

Hon är vacker i sin ålderdom, med helvitt hår och alla rynkor. Fingrarna leker flinkt med en nagelsax medan hon redogör för alla som dött och flyttat i bygden.

Eftersom hon är för fåfäng för att skaffa hörapparat sker alla samtal på hennes villkor. Hon pratar med en person i taget och förväntar sig korta och tydliga svar.

Nu har hon fått nys om att en yngre väninna har en riktigt suverän läkare som rentav ringer hem till sina patienter personligen – något som hon aldrig hört talas om tidigare. Frågan är hur hon bäst ska gå till väga för att själv få tillgång till denna fantastiska person.

I höst fyller farmor 91.

En ensam bukett

Det ligger en blombukett på gräsmattan utanför ett brunmurrigt hyreshus i Hejdegården. Ett litet kort sticker upp ur ett virrvarr av brutna stjälkar och bleknade knoppar. Det finns en historia här.

Beskådar jag månne resterna av en uppgörelse mellan två älskande? Ett misslyckat försök till försoning? En ursäkt som inte accepterats?

Oavsett är bortkastade buketter en sorglig syn och ett tecken på att någon, i detta vårvarma Linköping, vandrar med ett brustet hjärta. Ett stycke mänsklighet på en gulnad gräsmatta.

Tags:

Om kärlek

”Pappa?”

”Mhmm?”

”Har du någonsin älskat mamma?”

Tidningen prasslar hemtrevligt när pappa viker ihop den och lägger den i knät. Glasögonen kasar ner en bit på näsan när han anlägger sin tänkarmin.

”Hmmm, det var ju den där gången på Kos -88, men då var jag nog mest kåt och ensam. När du och din bror föddes kände jag samma stolthet som man kan känna över ett praktfullt avelssto. Förra året när hennes blindtarm brast blev jag allt lite orolig, mest på grund av att jag inte vet hur tvättmaskinen fungerar. En komplicerad fråga, men svaret blir nog ändå nej.”

Pappar petar upp glasögonen igen, just när de är farligt nära att helt glida av näsan. Med ett kraftfullt ryck breder han ut tidningen framför sig och döljer sina tankar bakom en mur av ogenomtränglig trycksvärta.

Om närsynthet

Varför ser du bara slöjan? Varför ser du inte…

…de röda läpparna som vrids hastigt uppåt i ett blygt leende…

…de vita Converseskorna…

…mobiltelefonen som aldrig vill sluta ringa…

…de förstulna blickarna riktade mot någon snygg kille…

…handväskan, full av livet nödvändigheter, som hänger från en späd axel…

…de målade naglarna…

…tårarna som rinner nedför kinderna för att livet ibland är orättvist…

Varför ser du inte barnet? Varför ser du inte kvinnan?

Vems slöja borde vi egentligen oroa oss för?

Fragment 7: A Williamsson

Vad är en människa egentligen? Nio-tio miljarder av dessa självupptagna apor myllrar runt på en plågad planet i ett dammigt hörn av universum. Vad tänker de på? Vad ägnar de sina futtiga existenser åt? Vad hindrar dem från att bli galna i väntan på ett oundvikligt slut?

Låt oss slumpmässigt välja ett exemplar och följa honom en bit på livets snåriga stig. Där har vi honom, en hane. Låt oss kalla honom för A Williamsson (Vad kan då A:et stå för? Aron? Ambrosius? Alabaster? Anita? För att bibehålla en viss mystik och anonymitet kring denna märkliga själ så lämnar vi hans namn åt läsarnas vilda gissningar).

Han skyler sin skalp med någon form av huvudbonad. Det går inte att avgöra om det är för att han försöker dölja smitsamma bölder eller en pinsam avsaknad av huvudpäls. Kanske är han helt enkelt mån om att skydda sin bleka hy ifrån solens strålar? Vi önskar honom lycka till med hans planer oavsett vad de går ut på.

Med viss målmedvetenhet korsar han en trafikerad väg, guidad av någon form av kryptisk ljussignal. Han går över en bro, men stannar upp och stirrar på en märklig skara fjäderfän som har någon slags näste under bron. Är han månne hungrig? Tydligen inte eftersom han snart fortsätter vidare.

På en gräsplätt iakttar han två yngre honor, vaktade av två fyrbenta husdjur – möjligen någon slags kor. Kommer han att stanna upp för att konversa med eller eventuellt förföra dessa honor och deras kor eller går han vidare? Inte heller denna gång är hungern eller parningsdriften stark nog för att sporra honom till handling.

Med viss skicklighet kryssar han förbi horder av hjulförsedda mutanter och halv fossiliserade äldre människoapor. Han går under en bro, över en väg och uppför en kulle. Under färden uppför kullen är han försjunken i ett komplicerat spel som involverar dussintals kottar och hans tygklädda fötter. Möjligtvis är hanen yngre än vad han först förefaller.

Bortom kullen ligger ett antal låga huskroppar med plåtklädsel. Här möter han en äldre hona som döljer sina ögon bakom ett plastskydd. Hon ler. Han ler. Är det möjligen så att det är äldre honor som attraherar honom eller anar han att en blind människoapa är en belastning för hela stammen och ämnar att undanröja henne? Ingenting dramatiskt händer denna gång heller.

Hanen går in i en byggnad och öppnar en liten lucka i ett plåtskåp. Plötsligt börjar han fumla med en röd liten platsbit som han försöker fästa i ett minimalt hål som finns i den lucka han öppnat. Eder och fantasifulla svordomar ekar i trapphuset. Tydligen ska den lilla plastbiten förhindra oönskad reklam, men hanen saknar uthållighet och ger upp utan att målet är uppnått. Man anar att han för evigt är dömd att översvämmas av extraerbjudanden på potensmedel, kreditkort och billiga resor till Alpha Centauri.

Hanen går uppför en trappa, öppnar en dörr och går in i en slarvigt städad bostad. Den logiska reaktion i detta läge vore att ta fram ett smutssugningsaggregat, men A Williamsson bestämmer sig istället för att aktivera en primitiv datorpanel och nedteckna någon form av svammel som smugit sig på honom under hans promenad. Kanske misslyckades ändå hans tygstycke med att skydda honom från solstrålarna? Vi vill inte trötta ut er med ytterligare episoder ur hans menlösa liv utan lämnar honom där han sitter på sin soffa och med sina högar av skrynkliga kläder. Nästa gång försöker vi hitta någon som är lite mer intressant.

Tags:

Fragment 6: Samtidigt i Johannelund

Gummorna iakttog flyttbilen, dolda bakom välstrukna gardiner och fördragna persienner.  Det var inte varje dag som nykomlingar anlände till bostadsrättsföreningen, numera var det betydligt vanligare att människor lämnade den. Oftast i en likbil. Vilken stilig karl dessutom! Inte en dag över 75 och med en så ståtlig hållning att rullatorn nästan verkade överflödig. Så smidigt som han rörde sig så måste han dessutom ha båda nya höfter och knän. En man i ett sådant skick skulle man säkert kunna ha glädje av i minst fem år till.

Maj-Britt Slake blängde argt mot Maj-Britt Korianders fönster på andra sidan gården. Hennes nemesis var den enda som var rask nog att utgöra ett hot tack vare hennes järnhälsa och de nya, fotriktiga tofflor som hennes son hade köpte henne. Det tre senaste änklingar som anlänt till området hade alla hamnat i klorna på Maj-Britt K., men nu fick det räcka. Förtjänade inte Maj-Britt S. något att skämma bort och hjälp med att byta glödlampor, hänga upp gardiner och lösa korsord? Den där häxan ska inte få vinna en gång till tänkte hon när hon virade in kökskniven i sitt förkläde.

Tags: ,

Fragment 5: Hipster

Det började när han stod framför spegeln och betraktade de glesa strån som ackumulerats på hans överläpp under de senaste dagarna.

- Hmm, varför har jag aldrig haft mustasch tidigare? Det skulle nog passa mig.

Han lade rakhyveln åt sidan och gick belåtet till sängs. Föga anade han vilket öde som väntade…

*

När han vaknade så hade mustaschen växt. Inte nog med det, han hade fått en undercut, gått ner tio kilo och någon hade krängt på honom en ironisk t-shirt med katter. Kort sagt: han hade blivit en hipster. Han kunde inte längre hålla ett normalt samtal utan alla konversationer urartade till ironiska ordvitsar eller långrandiga utläggningar om obskyra musiker från platser som franska Polynesien, Moldavien eller Nepal.  Hela hans garderob bestod av tajta jeans och t-shirts med vitsiga budskap som endast förstods av andra hipsters. Plötsligt hade han fiender överallt: flottiga brats med bakåtslickat hår och normalitetspolisen med grova nackar och valkiga nävar.  Till sist fann han ingen annan råd än att fly till den nystartade hipsterkolonin i en stockholmspark. Det säger sig självt att ett samhälle där alla kan allt om nigeriansk hip-hop men inget om matlagning, där man kan hålla timslånga diskussioner om sydamerikanska kaffebönor men inte vet hur man hanterar en ficklampa, är dömt att gå under ganska snabbt. En hetsig diskussion om vilket libanesiskt cigarettmärke som var bäst ledde snart till splittring och inre konflikter. Efter två veckor hade de flesta svultit ihjäl eller blivit påkörda efter att deras undercut-frisyrer blivit så vildvuxna att deras sikt blev skymd. Deras vitnade knotor kan numera beskådas på Stockholms etnografiska museum.

Det finns en lärdom i detta, men jag vet inte riktigt vad…

Fragment 4: Muren

Det är inte det att jag vantrivs, i generationer har vår familj levt i murens skugga och vi klarar oss bra på frukterna från jub-jubträden och köttet och äggen ifrån de feta sorbelödlorna. Ändå kan jag inte undgå att drömma om en värld bortom denna mur som sträcker sig bortom horisonten.  Farfar kallar mig för en drömmare och håller min försvunna mor ansvarig. Hon lär ha försvunnit när jag var tre, bortförd till Markisens fängelsehålor enligt ryktet efter att ha försökt rymma, men hon är familjens stora skam och omgärdad av historier.

Trots alla förmaningar fick jag ingen ro och kunde inte släppa tankarna på muren. Vem hade egentligen byggt den och varför? Vad fanns på andra sidan? Mina grubblerier drev till de olika väktare som ansvarade för de portar som fanns i muren.

Sfinxen log sitt outgrundliga leende och betraktade mig med sina rovdjursögon.

- Människovalp! Inser du inte att muren är till för att skydda er? Bortom den finns inget annat än den bottenlösa ondskan. Ett levande mörker vars hunger aldrig kan stillas. Be till dina gudar att portarna aldrig öppnas. Försvinn här ifrån nu, jag har mycket att grubbla över.

Sfinxen blottade sina tänder i en gäspning och knuffade iväg mig med en tass.

Narrkungen som ansvarade för den västra porten slängde med sina lockar så att bjällrorna klingade och skrattade våldsamt.

- Mur? Det är ingen mur! Det är ett tak! Ett tak som bär upp själva himlavalvet! Tak? Nej, det är ett golv, ett golv som måste skrubbas av gudarnas tjänstefolk varje dag! Golv? Nej, det är ett hattband tillhörande en ofantlig hatt som bärs av titanen Ostramus, universums vilde vandrare!

Kombinationen av skratt och exalterad upphetsning gjorde Narrkungen alldeles röd i anletet och han fick inte fram några fler ord utan flämtade bara ansträngt. Hans akrobatiska dvärgar ledde mig ut ur tronrummet och tryckte en gyllene bjällra i min hand innan de voltade iväg under glada rop.

En lördagseftermiddag

De som känner mig vet att jag är en ganska analytisk och grubblande person. Låt mig bjuda på ett axplock av de tankar som en timslång promenad fram och tillbaka till Linköpings centrum framkallar:

Vid sporthallen sitter en grupp medelålders a-lagare och njuter av solskenet likt nöjda katter. Den stigande temperaturen har en tendens att locka fram dem ur deras gömslen. Bredvid dem, alldeles i utkanten av en sliten parkbänk, sitter två stycken tonårstjejer. Hur låga tankar har man om sitt eget värde om man som 16-åring väljer att spendera en av vårens första varma dagar i sällskap med en grupp alkoholister? Eller handlar det om ett sista försök att rädda en älskad förälder? Kanske är det bara jag som är onödigt cynisk.

*

För en tid sedan diskuterade jag ålder och mognad med en grupp mer eller mindre jämnåriga vänner. Jag var den enda som kände mig vuxen. Vuxen blev jag den dag som jag blev anställd som lärare, klev in i ett klassrum och överlevde. Däremot ser jag mig själv som en tämligen misslyckade vuxen. Misslyckad för att jag inte uppnått mer än en bråkdel av de krav som jag en gång ställt på mitt vuxenliv. Jag har inga svar på livets svåra frågor, jag känner mig dummare och osäkrare snarare än klokare och erfarnare och jag är ensam och smärtsamt medveten om det på ett helt annat sätt än tidigare. Visserligen har jag ett arbete, men det är kaotiskt och osäkert. Varje gång jag tror att jag har bemästrat en utmaning så muterar den till något delvis annorlunda eller så dyker någonting nytt och värre upp. I min naiva barnatro trodde jag att det skulle finnas guld i slutet av regnbågen, att en belöning skulle ges den som träget arbetar, att ålder skulle skänka lugn och visdom. Jag hade fel på samtliga punkter.

*

Hur bearbetar man sorg och rädsla? Hur vet man att man har lagt någonting svårt bakom sig? Själv kan jag inte släppa problem utan bearbetar dem konstant i hopp om att finna en tillfredsställande lösning. Det fungerar riktigt bra när det gäller rent yrkesmässiga eller kreativa utmaningar, men det är inte lika uppenbart bra när det handlar om mer komplicerade problem. Ändå vill jag gärna tro att det är som att ständigt vandra igenom ett välbekant landskap; en dag finner man att den nedbrända husruin som man alltid avskytt faktiskt ser ganska vacker ut i skymningsljuset och att det växer snödroppar på den otäcka kyrkogården. Eller att det är som när en pärlmussla får in ett irriterande sandkorn. Genom att ständigt bearbetat det så förhandlas det så småningom till en pärla. Oavsett om det är bra eller dåligt är det så jag fungerar och så jag hanterar känslomässiga utmaningar. Jag ångrar inte att jag är den jag är eller mina handlingar utan försöker blicka framåt. Jag tror inte att jag hade kunnat handla annorlunda ens om det vore bättre för mig.