Archive for mars, 2010

En lektion i skånska del 22

Med H och I avklarade är det dags för J och K.

JÄMNING, ”figur”, ”typ”, egentligen ”en man som är som vi” (på fornnordiska hette det ”mannajämning”, när man i punkt för punkt jämförde sig själv och sina förtjänster med en annan – därav det något nedsättande: en som vill hävda sig)

En så jämning, å så är han bara en snörnos, en riktig snörnosajämning (pojkvasker, som vill mäta sig med oss vuxna).

Skolan är full av snörnosar och snömos.

KADORRA, kvinna, käring, särskilt i: HÖNSAKADORRA, hon som har hand om hönsen på gården, även: gumma som går kring och säljer kycklingar, ägg och slaktade höns.

Det var en gång en kadorra ifrån västra Andorra.

KADUCKEN, ”fullt fyrsprång”, i uttrycket KOMMA PÅ KADUCKEN, komma springande för fullt.

Kom rännandes? Han kom min sjant på kaducken som fan hadde vatt efter han.

Det var en gång en kaducken kadorra från Andorra, en riktig jämning var hon.

KAFSA AV, somna, svimma.

Han måtte vatt sjuker, för hont (hur än) Markusen han satt, så kafsade han å.

Inte konstigt att folk svimmar med tanke på att skåningarnas liv verkar kretsa kring sprit, mat och fransk medeltidspoesi.

KAGEKVIGA, kakförsäljerska eller ambulerande spettekaksbakerska, som uppträder säkert och auktoritativt – därav i överförd betydelse: kvinna med myndigt uppträdande.

Det var kagekvigan som kom, vi har väl alla äggen?

Domdera och rumstera gör du som en hel kagekviga.

Räknas en egen kagekviga som en hushållsnära tjänst?

Tags:

Om dålig uppdateringstakt

Om någon undrar varför min uppdateringstakt är ganska dålig och utbudet av nya artiklar är magert så beror detta på bristande tid och inspiration i kombination med diverse reflektioner över sidans framtid och användningsområde. Däremot bloggar jag mer regelbundet på den eminenta sidan Labyrinter.

En lektion i skånska del 21

Idag avslutar vi H och fortsätter på nya äventyr med bokstaven I.

HÄRPOMSNÄRP, i uttrycket HÄRPOMSNÄRP ELLER HÖSOMFLÖS, snålande resp. slöseri.

Antingen är det härpomsnärp (man snärper, snörper, ihop pungen) eller hösomflös (flödar över alla bräddar), dvs ”För mycket och för litet skämmer allt”.

Härpomsnärp och hösomflös låter som något som en treåring hittat på eller som ord på rövarspråket.

HÖRE, egentligen ”herde”, skämtsamt om yngre man i allmänhet, gärna en oförvägen, stark eller sangvinisk sådan.

Va menar du, din höre? Gå på resa utan ett öre!

Höre upp, blindstyre?

IJÅNS, nyss, för en stund sedan.

Kisse misse Måns, var var du ijåns?

Jag var vid tullen, där kom patrullen, tog mej i nacken, så jag trillade neråt backen.

Ah, Villon. Så vackert.

ILLAVULET, otrivsamt.

Det har blitt rätt illavulet i huset sen Stina dö.

Kan du förstå den här utrikiskan, Pär: Mulétt, culétt, ilå vulétt idé de Dass vilórum?

Inte det? Det är ju bara ”Mulet, kulet, illavulet i de dödas vilorum”.

Det är inte konstigt att det är illavulet i huset om ni inte har gjort er av med Stinas kropp.

INGMARIG, uppsvenskt illmarig, illparig, slug, klurig.

Har I, har I, har I hört, att Truls är ingmäri?

Nej, men jag kan inte påstå att jag är förvånad.

Tags:

Om det här med intervjuer

Att göra bra intervjuer är en svår konst som även många journalister tycks ha problem med. Låt mig ta en intervju med Ola Rapace i Svenska dagbladet som exempel.

Intervjuaren har tydligen gått in med ambitionen att utmåla Rapace som en outsider och rebell – en i sig nött och uttjatad kliché som alltför många skådespelare redan dras med. Hon antyder att ”pressen” (alla andra tidningar utom Svenska dagbladet?) stämplar honom som en ”bad boy” och vill nog ge intryck av att denna intervju ska vara mer saklig och balanserad. Samtidigt fokuserar hon glatt på strulig uppväxt, missbruk, bråk och alla andra attribut som passar bra ihop med en just en outsider och bad boy.

Flera meningar ägnas åt spekulationer kring Rapaces sinnesstämning, inre känsloliv och reaktioner på olika frågor och påståenden. Ögonen ”signalerar frid”, skrattet är ”explosivt”, ett ”stråk av tillbakahållen vrede” anas. Läsaren får intryck av att Ola Rapace är en trulig och sargad yngling som reportern helst vill ta hem och trösta i sin egen trygga famn. Ett projekt, en romanfigur, snarare än en riktig människa av kött och blod.

Frågorna är ytliga och förutsägbara, skådespeleriet ges inte mer utrymme än uppväxten, individualismen eller familjen.  Gudstron blir en parentes i slutet. Inga nedslag, inga fräscha vinklar och inga frågor som han inte har fått svara på tusen gånger redan.

Är det för mycket begärt med en journalist som inte försöker tvinga in sitt intervjuoffer i en mall och som vågar engagera sig och nysta i intressanta trådar?

Tags:

En lektion i skånska del 20

Dags för lektion 20. Tjohoo!

HÅR Å HIN, ondsint kvinna.

Tösen är ett hår å hin (av fan) men moren är en hel peruk (ännu mycket värre).

Jag tyckte att det kunde passa att dissa det kvinnliga könet skånestyle såhär några dagar efter internationella kvinnodagen.

HÅSA, byxa, byxor.

Sånnen han ser ut! Håller på å tappa håsorna, å drar han opp dom, ser man att han rör gröt i houserna (har strumporna nerglidna med trulsiga vulster).

Trulsiga vulster låter som en någon otrevlig, blodsugande och smittbärande insekt eller en otrevlig könssjukdom.

HÄGORT, lantligt för ”häger”.

Jag sköd en hägort, månstro en kan spisa kydet (köttet)?

Då föredrar jag gås.

HÄLL-PÅ-ÖRAT, en from, bigott eller skenhelig person.

Det är rent galet i den församlingen, prästen han sypper å skolläraren är en häll-på-örat (en som alltså i from skenhelighet går med huvudet på sned eller alltid lutar sig ner i mummelbön).

Den här läraren föredrar milt moraliserande framför häll-på-örat.

HÄNNE, av ”hädan ned”, därborta.

Därhänne, därhänne, där går det husarar trenne, så stäng poorten å släpp den arge hunnen lös! (Malmö).

Hänne är ett ord som jag faktiskt använder, men inte nödvändigtvis när jag är i Malmö eller råkar på husarer.

Tags:

Boys Don’t Cry

”Boys Don’t Cry” bygger på en verklig historia om Brandon Teena, född som en man i en kvinnas kropp. Brandon är runt 20 och lever ett småkriminellt och kringflackande liv. På en bar lär han känna John och Tom samt deras vänner Candace och Lana. Brandon blir snart accepterad som en i gänget och inleder ett förhållande med Lana. Men man förstår tidigt att John och Tom är farliga och våldsamma personer.

boys-dont-cryBrandons kriminella förflutna hinner dock i fatt honom och han blir arresterad av polisen. När Lana kommer för att lösa ut honom så upptäcker hon att han sitter i kvinnornas arrest. Brandom bortförklarar det hela med att han är en hermafrodit och snart kommer att genomgå en könsbytesoperation. Lana väljer att acceptera och älska honom som han är.

När John och Tom får höra rykten om att Brandon inte är vad han utger sig för att vara, tvingar de honom att med våld klä av sig och våldtar honom sedan när de upptäcker att han är en kvinna. Brandon lyckas fly och anmäler våldtäkten till polisen och börjar planera att rymma tillsammans med Lana.

När John och Tom får reda på att våldtäkten har blivit anmäld, blir de oroliga för att hamna i fängelse. En kväll när de är berusade tvingar de med sig Lana och åker hem till Candace där Brandon bor. Därefter mördar de Brandon och Candace och flyr ifrån brottsplatsen. Lana blir sittande vid Brandons döda kropp.

”Boys Don’t Cry” är en stark och gripande film som tydligt visar att kön och sexualitet inte nödvändigtvis är enkla och okomplicerade saker. Hillary Swank fick också en Oscar för sin roll som Brandon Teena. Jag brukar visa den när vi diskuterar jämställdhet, sexualitet, kvinnligt och manligt under Samhällskunskap A. Den blir ett visuellt hjälpmedel och är en utmärkt utgångspunkt för diskussioner. Filmen innehåller dock en del ganska obehagliga scener, som våldtäkten och mordet på Brandon.

Tags:

Magnum force eller Harry och kvinnorna

Häromveckan såg jag Dirty Harry-klassikern ”Magnum force” ifrån 1973. Den här gången riktar Harry sin överdimensionerade revolver mot en grupp motorcykelpoliser som tagit lagen i egna händer. Handlingen är inte mycket att orda om och är rentav svagare än den som fanns i den första filmen. Harry går runt och är hård, hans partner blir sprängd i bitar och ett stort antal personer faller offer för hans skjutkonster. Hygglig, förutsägbar action på det hela taget. Även om handlingen och skådespeleriet är lika bristfälligt som i dagens action-filmer så har ändå Clint Eastwood något visst, som dagens skådespelare tycks sakna.

Magnum_ForceNågot som jag dock reagerade på var hur de få kvinnor som var med framställdes. Förutom diverse älskarinnor till olika gangstrar så får tre stycken kvinnor lite mer utrymme:

  • Dirty Harrys gamle kompis hustru. Harry möter en polare ifrån polisskolan på stan och denne beklagar sig över byråkratin, samhällets orättvisor och sitt havererade äktenskap. Här förväntas tittaren tro att det är kompisen som ligger bakom de många attackerna mot olika kriminella element. Harry besöker kompisens exfru för att höra om hon vet något mer. Det dröjer inte många minuter förrän hon börjar tafsa på honom, trots att hennes barn springer omkring i närheten och att hennes förre make är självmordsbenägen och deras äktenskapen nyligen kraschat. Harry bara ler sitt outgrundliga leende och tycks varken inbjuda till eller avböja hennes inviter. Högljutt beklagar hon sig över hur svårt det är att hitta någon att knulla med.
  • Harry möter sin sexiga, unga grannflicka när han hämtar posten. Trots att de aldrig har mötts tidigare, undrar hon snart vad som krävs för att en kvinna ska hamna i hans säng. Harry ler sitt outgrundliga leende och säger att det bara handlar om att fråga. En stund senare har de sex och så småningom hindrar Harry henne från att bli sprängd i luften av en bomb avsedd för honom.
  • En svart prostituerad kvinna hoppar på en taxi och gömmer undan pengar i bh och trosor samtidigt som den slemmige chauffören stirrar på henne i bakspegeln. Hon flörtar lite barnsligt med honom innan hennes hallick stiger på taxin, tar hennes pengar och tvingar henne att dricka propplösningsmedel.

Vad vill jag då ha sagt med detta? Inte mer än att jag tycker att även en halvkass action blir rätt mycket sämre av unken sexism och omotiverad kvinnoförnedring. Dessutom förde kvinnoskildringarna tankarna till hur författaren Lars Gustafsson ibland framställer sex och förförelse – något som jag har reagerat på tidigare.

En lektion i skånska del 19

Dags för veckans dos av skånska ord.

HUDDA, litet hus, kåk, hus i allmänhet

Skitta inte ner, svinpudda! Här är du i fint folks hudda.

Nu när jag är skild från kärringen, sitter jag rent ena (ensam) i min hudda, sa baron på Trollenäs (ett av Skånes största slott.)

Inget hus, bara en hudda, som di säjer.

Jag hade gärna haft en hudda som Trollenäs, även utan en kärring.

HUGGAREN, eufemism för ”Härjaren” (fan), också ”döden”.

Det var som huggaren!

Vanligt bedyrande: Så sant som jag lever tess huggaren i Norden (väl från början: ”huggaren från norden”; döden, trollen och spökena bor ju enligt gammalnordisk tro i norr = tills döden når mig från norr).

Som skåning vill jag påstå att invånarna i norra Sverige fortfarande är en udda samling finnpajsare.

HUNN I EN BRUNN, i uttrycket:

Jag mår som en hunn i en brunn (illa, känner mig dålig).

Förstärkning: som en hunn i en brunn nerför den allra värste backe.

Den som bygger en brunn i en backe och kastar en hund däri, är sannerligen en ondskefull person.

HUNNARUMPA, HUNNARÖV, enkelt skånskt kortspel, som går ut på att inte ta hem sista stick medan man är tvungen att bekänna färg.

Ska vi dra en hunnarumpa?

Näädu, där fick du hunnaröven, vassebra du och behåll?

Vad ska man göra om man fått hunnaröven i det hunnarumpaparti som är livet?

HUSARMAT, en, smörgås bestående av en grovbrödskiva med isterflott och där över fett rökt fläsk skuret i tärningar och gärna med mycket svartpeppar. Den traktering huspigorna i gamla tiders Malmö i köket brukade bestå sin ”vän” vid Kronprinsens husarregemente.

Uti Stinas kök uti Malmö stad, där spiste jag mången husaramad.

Om vänner trakteras på detta sätt, undrar jag vad deras fiender blir bjudna?

Tags:

The Wire

The Wire är en smått genialisk tv-serie ifrån amerikanska HBO och handlar på ytan om en grupp poliser och deras kriminella motparter i den förfallna staden Baltimore. Men det som gör serien så bra är just att den innehåller mycket mer än traditionella polisserier. Man räds inte komplicerade frågor som korruption, droglegalisering, människosmuggling och politiskt rävspel. Samtliga inblandade skildras nyanserat och trovärdigt, vare sig de är underåriga knarklangare, missbrukare eller nedsupna poliser. Som tittare rycks man ofta med och får känslan av USA:s mörka undersida gradvis blottläggs. Manuset skrivs av flera framstående deckarförfattare och bygger på gedigna efterforskningar.

thewire4För lärare är säsong fyra av särskilt intresse. Då ger sig serien i kast med det amerikanska skolsystemet och vi får följa en polis som sadlat om till lärare, en klass full av problemelever och en skolledning som givit upp alla ambitioner utöver att hålla skolan flytande. En sociologiprofessor sätter igång ett projekt med avsikten att följa struliga ungdomar och den efterföljande krocken mellan den akademiska världen och gatan är både underhållande och tragisk.

Några av de scener som påverkat mig mest listas nedan:

  • Den gröne och ganska fumlige föredetta polisen Roland Pryzbylewski bevittnar hur en kvinnlig elev knivskär en annan under en av hans första lektioner. Efteråt blir han tröstad av rektorn med att eleven som knivskar sin klasskamrat i alla fall inte hade HIV.
  • Det börjar bli dags för de årliga tester (SAT:s) som avgör hur mycket pengar skolan kommer att få till nästa år. För att förbättra resultatet beordras samtliga lärare undervisa om proven oavsett ämne – trots att det dessutom är pinsamt uppenbart att proven inte är designade för skolans elever och deras erfarenheter.
  • Rektorn betalar några personer för att åka runt i stan och samla ihop skolkande och frånvarande elever. Skolan får nämligen pengar för ett helt skolår om dessa elever är med den första dagen på det nya läsåret, oavsett om de sedan skolkar ifrån resten eller inte.
  • Vaktmästaren höjer temperaturen i alla klassrummen eftersom eleverna är mycket lättare att hantera när de är trötta och dåsiga på grund av värmen.

The Wire belyser på ett tydligt och fängslande sätt många av vår tids stora problem och frågor. Serien ger dessutom en spännande och unik inblick i det amerikanska samhället. Jag tror aldrig att jag sett någon serie så tydligt belysa svårigheterna och orättvisorna i skolsystemet.

Tags: ,