I ett av det senaste numret av SKL:s tidning Dagens Samhälle fanns en figur som visade vilka partier som LO-anslutna personer röstade på. Knappt tio procent stödjer Sd och antalet är säkert högre om man bara ser till manliga medlemmar. Det faktum att vi socialdemokrater tappar röster till ett främlingsfientligt parti är en av många orsaker till att det ibland talas om att ”vi måste ta debatten”.

Men vad ”debatten” är och hur den ska ”tas” finns det mindre tankar kring. I praktiken tycks det ofta sluta med att vi antingen köper sverigedemokraternas världsbild och lägger till ett ”men” som ingen lägger märke till (Jo, visst begår invandrarna mer brott, men det kan vi lösa.) eller så lägger vi debatten på en nivå som inte går hem hos den tilltänkta målgruppen (Den demografiska utvecklingen ger vid handen att en viss invandring är alldeles nödvändig för att säkra fortsatt välfärd av hög kvalitet.)

Det blir inte bättre av att det ofta finns ett latent förakt mot den publik som förväntas omvändas av ett deltagande i diskussionen – ett mästrande tilltal från en pedestal av moralisk rättfärdighet:  ”Hör upp nu, inskränkta bondlurkar! Skaffa er lite empati och medmänsklighet, för helvete!”

Om vi överhuvudtaget ska delta i en debatt om invandring och integration ska det ske på våra villkor, med förankring i vår ideologi och inte i form av ett tv-sänt spektakel där Jimmie Åkesson står som vinnare utan att ett enda ord hunnit yttras.

Vi bör också rannsaka oss själva och göra upp med den fördomsfullhet som ryms inom vårt eget parti. Framförallt bör vi anstränga oss för att undvika en förenklad plakatpolitik där korta sentenser ersätter verkliga reformförslag.

Det sämsta vi kan göra är att försöka improvisera ihop något halvhjärtat av frustration över sverigedemokraternas ökade stöd ibland grupper som tidigare varit våra kärnväljare. Samma undersökning visar att drygt 17 % av LO-medlemmarna röstade på moderaterna och denna utmaning lyckas vi ändå hantera på ett mer sansat sätt.