- Dag 3 -

Trots sovmorgon är Oscar svårväckt. Frukost, sedan diskussion om vi ska vandra till fots  eller ta oss fram på annat sätt. Vi börjar med en promenad till Potsdamer Platz som är översvämmat av turister modell äldre. Platsen i sig är en futuristisk skapelse av glas och stål. En öppen innergård skyddas av ett metallsegel och resterna av ett flott hotell som tidigare legat här finns inkapslade i en av väggarna.

Sedan rör vi oss i bekanta spår från gårdagens rundtur: förintelsemonumentet, amerikanska ambassaden, Brandenburger Tor och Riksdagshuset. Turister, turister, turister – endast uppblandade med diverse tiggare, försäljare, gatukonstnärer och poliser. Det vardagliga Berlin tycks mycket avlägset. Triumfbågen är snabbt avklarad och riksdagshuset är så full av besökare att vi står över. Istället rör vi oss djupare in i turist-Berlin via paradgatan Unter den Linden, idag kantad av nästan lika många souvenirbutiker som lindar. Målet: Berliner Dom.

Berliner Dom är ett kejserligt skrytbygge som ser bra mycket äldre ut än sina 106 år. Bombat under kriget och nödtorftigt reparerat under DDR-tiden stod kyrkan länge öde – kommunisterna var inte särskilt sentimentala när det gällde religiösa byggnader. Inträdet är ganska dyrt och servicepersonalen verkar uteslutande bestå av sura, äldre damer. En av dem påpekar det olämpliga i min huvudbonad och med blottad flint äntrar jag det överlastade kyrkorummet. Budskapet är övertydligt: detta är kejsarfamiljens och tyska rikets kyrka, vanligt folk göres sig icke besvär. Lyxen slår över i kitsch. En serie obehagligt smala trappor leder dock upp till kyrkans kupol och en riktigt bra utsikt över Berlins centrala delar. Inte lika högt som tv-tornet, men friare och öppnare. I kryptan ligger generationer av Hohenzollare, många av dem barn. Byggnaden är inte heller heligare än att den rymmer ett fik och en souvenirbutik (där vi köper vykort och frimärken).

Lunch i närliggande restaurang, följt av ett besök på Pergamonmuseet. Samlingarna består av stöldgods ifrån Grekland, Rom, Mellanöstern och Egypten; framförallt ifrån Pergamon som har givit museet dess namn. Trots sin ofullständighet så är ruinerna mycket imponerande. Detta gäller inte minst den storslagna Ishtar-porten i blåglaserat kakel. Dock är detta framförallt en plats för A Williamsson. Oscar uttrycker sitt missnöje med den odödliga repliken: ”Allting är ju trasigt! Varför är det ingen som lagar det?”. Efter en kort vätskepaus, rör vi oss åter tillbaka mot hotellet. Vi stannar vid Potsdamer Platz för en fika och ett besök på Sonys pråliga utställningsbutik.

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz


Brandenburger Tor

Brandenburger Tor - turistfälla deluxe


Berliner Dom

Berliner Dom - inga hattar inomhus


Riksdagshuset

Riksdagshuset


Ishtarporten

Ishtarporten - tänk dig ett badrum i den färgen

- Dag 4 -

Uppbrott. Återfärd. Tidig frukost, kaos när 50 svenskar kommer ner samtidigt. Åker några timmar till Rostock där vi avnjuter en lunch på ett till synes överdimensionerat hotell förlagt till ett insomnat industriområde. Suspekt transaktion på söndagsöde (både Tyskland och Danmark tycks vara helt nedsläckta på söndagar) parkering, i skuggan av ett köpcentrum, förser oss med den alkohol som förbeställts.

Färjan är sig lik även om det är en annan prins denna gång (Joachim istället för Fredrik). Även passagerarna verkar oförändrade: barnfamiljer, äldre par, ensamma östeuropeiska män i åldrar (Är det deras systrar/döttrar som vi har mött längs Berlins gator?). I Malmö utbryter kaos när all sprit ska lastas ut och fördelas. Väldigt många passagerare anländer samtidigt och våra anslutningsbussar hem blir därför försenade. Inte förrän efter klockan tolv är vi tillbaka i Lillaryd igen.

- Epilog -

Antal pass visade: 0. Antal portioner currywurst eller schnitzel förtärda: 0 (däremot åts det en del strudel och dracks ganska mycket spezi). Trots sina olikheter verkar ändå A och O Williamsson ganska kompatibla.