Den första delen av Frans G. Bengtssons vikingaepos finns numera i tecknad form. Tecknaren är Charlie Christensen, mest känd för att ha skapat Arne Anka. De ursprungliga fyra delarna är numera samlade i en volym om drygt 210 sidor.

Rode_Orm”Röde Orm – I västerled” är mer av en klassisk serie, än ”Maus” och ”Persepolis”. Den innehåller inte lika mycket text och fokus ligger mer på action och äventyr. Samtidigt är det en intressant och lättillgänglig presentation av dåtidens värld som inkluderar besök i det muslimska Cordoba, en plundring av England och möten med historiska personer som Harald Blåtand. Röde Orm möter även främmande kulturer och religioner som för det mesta presenteras på ett intresseväckande sätt.

Även om det inte är en helt historiskt korrekt berättelse, så är det fortfarande en bra ingång till det medeltida Europa. I synnerhet för läströtta elever.