De flesta lärare är sannolikt bekanta med hemsidan www.lektion.se och har säkert varit inne där någon gång i jakten på tips och användbart material. Själv plockade jag några uppgifter därifrån under min första termin när jag skulle undervisa i Svenska och Engelska – som inte är mina ämnen.

lektionseÄven om jag tycker att grundtanken är väldigt bra, så undviker jag numera att använda uppgifter därifrån. Det beror på flera, mer eller mindre vettiga, orsaker. Jag behärskar materialet mycket bättre om jag själv har konstruerat det ifrån början till slut. Genom att sätta mig ner och skapa ett komplett arbetsområde får jag möjlighet att tänka igenom det ordentligt och bara inkludera sådant som jag känner att jag behärskar och kan stå för. Sedan är det också en fråga om stolthet; jag skäms faktiskt för att dela ut material med någon annans namn på. Det känns som en feg utväg som gör mig till en sämre lärare även om jag aldrig skulle tycka likadant om någon annan som använde material ifrån mig eller Lektion.se.

Jag har själv skapat en hel del som skulle kunna läggas upp där, men avstår framförallt för att jag vill ha mer respons, kommentarer och diskussion än vad som brukar uppstå. Uppgifter som jag har lagt ner min själ i vill jag heller inte avsäga mig kontrollen över, även om det kanske låter lite småaktigt.

Lektion.se hyser även en hel del forum för skolrelaterade diskussioner, men aktiviteten är låg och nivån på debatten likaså. Annars saknar jag den typen av berikande pedagogiska diskussioner mellan lärare.