”Liv och död i antikens Rom” trycktes 2003, men verkar numera vara slutsåld. Den handlar, som titeln antyder, om livet i antikens Italien och bygger framförallt på information som man har fått fram genom att undersöka Pompejis ruiner.

livododBoken är väldigt pedagogiskt upplagd och inleds med en lagom detaljerad sammanfattning av Romarrikets kultur och historia. Delar av denna inledning har jag använt när jag undervisat elever om Antiken. Övriga delar handlar om ”Äktenskap, barn och kärlek”, ”Mat och dryck”, ”Arbete och fritid”, ”Bostad och boende” och ”Döden”. Fokus ligger på den vanlige romarens liv, värderingar och åsikter. Vill man lösa om  krigen, kejsarna och de stora fältslagen rekommenderar jag andra böcker. Bilderna består av vackra fotografier ifrån Pompejis ruiner.

Jag tycker att ”Liv och död i antikens Rom” är en utmärkt introduktion till Romarriket och en bok som kan läsas med behållning även av måttligt historieintresserade personer.