Idag brukar man ta upp miljö, klimat och global uppvärmning på olika sätt inom Samhällskunskap och Naturkunskap. Lite slentrianmässigt visas då ”En obekväm sanning” av och med den tidigare vicepresidenten Al Gore.

obekvam”En obekväm sanning” är en blandning av dokumentär och självbiografi. I princip har man filmat en av Al Gores många föreläsningar och detta varvar man sedan med klipp där han själv sitter och filosoferar över sitt liv och sitt engagemang i miljön. Det är torrt, faktaspäckat och ganska självbelåtet. Medan jag småfnissar åt skämten, förfasar mig över statistiken och oroar mig över framtiden, så skruvar eleverna alltmer på sig under den dryga 90 minuter som dokumentären varar.

”En obekväm sanning” är egentligen mer lämpad för lärare och vuxna, än för måttligt intresserade ungdomar som intresserar sig mer för nuet än en avlägsen morgondag. Det kan inte alla Al Gores diagram, putslustiga kommentarer eller anekdoter ändra på.