Vår miljö och hoten mot den har blivit allt relevantare att även diskutera i skolan. Själv brukar jag försöka diskutera ämnet i Samhällskunskapen. Våra miljöproblem handlar om flera intressanta och viktiga frågor och belyser tydligt många av världens orättvisor.

sexgraderJournalisten Mark Lynas har skrivit en mycket pedagogisk och omtalad bok om vad som kommer att hända vår planet och oss om medeltemperaturen börjar stiga. Boken passar nog bäst som läsning för läraren inför ett arbetsområde om miljö. Men det borde gå utmärkt att lägga upp en serie lektioner kring miljöproblemen med utgångspunkt i hans bok. Först kan man presentera de förändringar som inträder för varje grad som vår genomsnittstemperatur stiger. Sedan kan man diskutera vad eleverna och resten av världen kan och bör göra. Har vi i väst ett större ansvar på grund av vår enorma konsumtion jämfört med fattigare delar av världen? Hur stora uppoffringar kan eleverna tänka sig att göra?